Boek_PvEOp 3 september 2017 werd een nieuw Balgoys boek gepresenteerd; het schrijversdebuut van Piet van Erp in nauwe samenwerking met de Balgoyse heemkundekring “Pagus Balgoye” en met een financiële bijdrage van stichting Balgoy Beter Bekend. De titel is “Boeren, burgers en buitenlui – verhalen over Balgoy en de Balgoyse minse”. De titel van het boek is een verwijzing naar het thema van Open Monumenten Dag 2017: “Boeren, burgers en buitenlui”. Net als met het OMD-thema, ligt de nadruk van het boek ook sterk op mensen en hun onderlinge economische en culturele relaties. De korte verhalen hebben betrekking op de leefbaarheid van de kleine leefgemeenschap Balgoy en zijn voorbeelden voor zowel geboren en getogen Balgoyenaren als voor nieuwe inwoners.

boekpresentatie01
Een getogen Balgoyenaar geeft een boek aan nieuwe inwoners.

Als je in Balgoy gaat wonen en wilt meer te weten komen over de Balgoyse geschiedenis, dan krijg je al snel het advies om eens een boek van Wim Verhoeven of Ries van Haren te lezen. Die boeken hebben ook mede de interesse voor de Balgoyse geschiedenis gewekt bij de auteur van dit boek, Piet van Erp. Piet is huidwetenschapper van beroep en meeste vrije tijd besteed hij aan harmonie en heemkunde in Balgoy. De boeken van Wim Verhoeven bevatten veel relevante informatie en foto’s en zijn bovendien doorspekt van anekdotes en Balgoyse overlevering, waardoor ze heel prettig lezen. Naast Wim Verhoeven heeft ook Ries van Haren zijn sporen verdiend met zijn visie in verhaal en dichtvorm op met name het Balgoyse en Keentse agrarische leven. Ries schrijft op zijn eigen Balgoyse wijze gedichten en verhalen met veel nostalgie en zeker ook maatschappelijke betrokkenheid. Heel veel overlevering van Balgoyse mensen zijn door Wim en Ries op papier gezet.

boekpresentatie02
Kinderen uit Balgoy krijgen een boek van een van de oudste inwoners.

We moeten nooit ophouden met deze overlevering! Het verbindt de mensen in het dorp en bevordert daardoor de leefbaarheid en sociale cohesie. Het boek “Boeren, burgers en buitenlui – verhalen over Balgoy en de Balgoyse minse” is een poging om ook een bijdrage te leveren aan die overlevering. Een nieuwe tijd kent nieuwe vormen en de auteur van het boek heeft in de afgelopen jaren geprobeerd om middels website van Pagus Balgoye, facebook, QR-codes en een weblog een stukje verhaal van het Balgoy toen en nu te vertellen. Wel op zijn manier, met veel feitelijke informatie uit documenten die in archieven zijn bewaard gebleven. Een deel van die informatie is terug te vinden in het nieuwe boek, bijvoorbeeld het verhaal over de familie Jans. Generaties terug al boer in Mill en via Escharen in Balgoy terecht gekomen. Of hoe “de Valken” aan het begin van de 20e eeuw in Balgoy kwamen wonen. Ook verhalen over o.a. kasteel, maaskanalisatie, veerpont, school aan de Hoeveweg en dorpshuis zijn gebundeld in het 124 pagina’s tellende boek. Een gefilmde impressie van de boekpresentatie door cineast Jos Kruisbergen van Tweestromenland in Beeld en Geluid vindt u hier…..