De eerste vragen van inwoners uit dorp en gemeente komen binnen bij Stichting Balgoy Beter Bekend. Een vraag bijvoorbeeld van Thea Elshof.  Zij vraagt of wij het kasteel digitaal hebben. Die informatie is vanzelfsprekend beschikbaar bij heemkundekring Pagus Balgoy, wellicht bij de historische vereniging Tweestromenland in Wijchen en wij kunnen hier alvast een drietal foto’s laten zien.

Het in de macht hebben van de heerlijkheid “Balgoy en Keent” paste in de expansiepolitiek van de graven van Kleef. Rond 1350 slaagde deze erin alle rechten aan zich te trekken. Om zijn macht te bevestigen bouwde de graaf van Kleef een kasteel (Huys tot Balgoye) in de na 1100 drooggevallen maasarm.

gld_balgoij_prent

In de 18de eeuw bouwde één van de vele eigenaren van het kasteel een fraai landhuis op de puinkegel van het oude kasteel. Het werd nauwelijks bewoond. In het begin van de 20e eeuw was het in een vervallen staat en werd het afgebroken.

gld_balgoij_eind_19e_eeuw

QR-codes-Pagus-ruine

 

 

 

Een tweede vraag kwam van Lunchkamer Ons Thuys op de Kasteellaan in Wijchen. Zij willen graag een foto van de Balgoyse harmonie en of drumband voor in een lijstje. Ze willen die gebruiken voor een thema maand over muziek.

Harmonie KeV Balgoy 2017
Optreden van harmonie Kunst en Vriendschap in ’t Mozaiek te Wijchen in 2017 (bron: Antonie van den Heuvel)
Kunst en Vriendschap Balgoy
Harmonie en drumband van Kunst en Vriendschap

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s