Balgoy krijgt in 2026 een watersnoodrampmonument. Honderd jaar na de rampzalige gebeurtenissen van 1926. En als het aan de initiatiefnemers ligt, zal elk Maasdorp over drie jaar een eigen gedenkplek hebben. Dit is te lezen in de Gelderlander van 3 maart.

Koningin Wilhelmina komt, als het aan Rudy van Haren en Piet van Erp ligt, terug naar Balgoij. Als silhouet. Uitgesneden in een plaat van cortenstaal die in een boot staat. Een kunstzinnige replica van een foto uit 1926. Ze moet bij de school komen te staan. Het duo is lid van heemkundevereniging Pagus Balgoye.

Wilhelmina in het bootje
,,De dijk bij Overasselt ging door in de nacht van 31 december naar 1 januari 1926. De ramp stond op 1 januari op de agenda van de Oranjes”, zegt Van Erp. ,,Op 2 januari zat Wilhelmina al in een bootje in het overstroomde gebied en bezocht ze Balgoij. Dat is toch ongelooflijk?” Het dorpje was even het centrum van het universum. ‘Willemientje’ staat sindsdien in Balgoij symbool voor de hulp na de ramp.

Al een aantal jaren geleden maakte kunstenaar Gerard Peters het ontwerp voor het Balgoijse monument. Na een aantal aanpassingen en een onderbreking door de coronapandemie, hebben Van Haren en Van Erp het project nieuw leven ingeblazen en het jubileumjaar 2026 als plaatsingsjaar gekozen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s